Tuesday, January 24, 2012

JANGKAAN HARGA EMAS: Dunia & Domestik Tahun 2012

Dalam ruang lingkup ini pihak kami tidak menyarankan anda terlalu taksub dengan harga sasaran yang dibuat. Ini disebabkan pakar-pakar pelaburan termasuk Pendita Emas menggunakan instumen berbeza dalam membuat ramalan harga emas semasa dan masa depan.


Kepelbagaian ramalan harga emas dunia tahun 2012


Ramalan harga emas dunia pada USD2500/0z
Ramalan harga emas pada USD3000/0z
Ramalan harga emas pada USD5000/oz
Ramalan harga emas pada USD10,000/oz
Ramalan harga Pendita Emas USD3200/0z


Ramalan harga emas domestik(Malaysia)


Ramalan harga emas RM240/g
Ramalan harga emas RM280/g
Ramalan harga emas R300/g
Ramalan harga emas RM350/g
Ramalan harga emas RM500/g
Ramalan harga emas Pendita RM320/g
-------------------------------------------------

Mark Mobios adalah pengerusi eksekutif Templeton Asset Management, Ltd. Pada masa ini, beliau menerajui pasukan penyelidikan Templeton yang berpangkalan di 15 pejabat negara-negara sedang membangun. Beliau telah menulis beberapa buah buku termasuk “Trading with China,” “The Investor’s Guide to Emerging Markets,” “Mobius on Emerging Markets,” “Passport to Profits,” “Equities—An Introduction to the Core Concepts,” “Mutual Funds—An Introduction to the Core Concepts” dan “Mark Mobius: An Illustrated Biography.”


Mobius berpendapat pasaran sedang menaik (bull market) boleh kekal beberapa tahun lagi, kerana kemelesetan baru sahaja berlaku dua tahun lepas. Dalam pasaran sebegini, mungkin peningkatan luar biasa berlaku.. Menurutnya, wang kini disalurkan bukan menerusi bank, seperti yang berlaku pada tahun 1993, tetapi kepada pasaran ekuiti.


Sumber:
http://penditaemas999.blogspot.com/2012/01/adakah-harga-emas-menuju-semula-paras.html

No comments:

Post a Comment